Dagens sektioner

LÆS OM SEKTIONERNE HER:

PROGRAM

Dørene åbner kl. 11.30
1. SEKTION starter kl. 12
VELKOMST, LEDER, LITTERATUR, ENSOMHED og KLIMA

Velkomsttale Lars Emil Foder
Leder Nafisa Fiidow
Litteratur Amina Elmi
Ensomhed Fine Gråbøl, Stine Ciconia Rejnholdt og Ditte Nesdam-Madsen
Klima Jens Smærup Sørensen

PAUSE2. SEKTION starter kl. 14:15
FÆLLESSANG, NÆRHED og BREVKASSE

Fællessang Lars Emil Foder og Ditte Rønn
Nærhed Emma Holten, Elias Sadaq og Moussa Mchangama
Brevkasse Rikke Oberlin Flarup

PAUSE

3. SEKTION starter kl. 16
LEDER og KUNST

Leder Glenn Bech
Kunst Alexandra Moltke Johansen, Viola Faye, Dilip Singh Rence og Qarin Wikström
Ensomhed (uddrag af operaen HJEM) – Steffen Bruun og Andrew Power
PAUSE

4. SEKTION starter kl. 17:30
PODCAST og FÆLLESSPISNING

Podcast A Seat at the Table og Lone Aburas
Fællesspisning Madmenageriet, Shadi Angelina Bazeghi og Qarin Wikström

PAUSE

Videnskab Viggo Bjerring, Steingrímur Rohloff og Carl-Oscar Østerlind
Efterfest Niclas Knudsen og Mads Søndergaard

Derudover kan du også opleve mikroforlagene Korridor og Ekbátana i Campingvognen, upcycle med Repair Café Albertslund og låne en bog fra Menneskebiblioteket.
Klik her for Oplevelser hele dagen

Vi tager forbehold for ændringer i programmet.

DAGENS SEKTIONER

NÆRHED

Til Avisen Live 2024 har vi opfordret forfattere og kunstnere med et særligt samfundsengagement til at invitere andre stemmer ind på scenen.

Emma Holten, feministisk debattør og aktuel forfatter, har inviteret to superaktuelle forfattere med på scenen: digter og dramatiker Elias Sadaq og debattør og forfatter Moussa Mchangama til en talk om nærhed. De tre forfattere skriver alle om at skabe rum for dette: om tilhørsforhold, om begær og omsorg, som vil være omdrejningspunktet for talken.

Emma Holten er debattør, foredragsholder og forfatter til bogen Underskud, der udkom for nylig og fik 6 hjerter på dagen i Politiken og blev udråbt som “brilliant”. Bogen handler om at skabe plads til omsorgen i det effektiviserede og økonomisk baserede samfund, hvor alt ellers er værdisat.

Elias Sadaq er dramatiker og digter og er netop udkommet med Djinn på forlaget Gyldendal , der er en digtsamling om besættelse og begær – og at være queer og muslim. I 2023 blev Sadaqs forestilling Fremmedlegionen opsat på Den Danske Scenekunstskole i Aarhus, hvor han er elev.

Moussa Mchangama er strategisk rådgiver, aktivist og forfatter til bogen Tekster om Hjem, der udkom på Politikens forlag tidligere i år. Bogen består af essays, erindringsstykker og citatmosaikker, der reflekterer over magt, hvad det vil sige at høre til og hvorfor vi må skabe mere inkluderende samfund og fællesskaber.

Til toppen

Foto Eliyah Mesayer

ENSOMHED

Godt 100.000 danskere kæmper med alvorlig ensomhed, og op mod 350.000 personer føler ensomhed i deres liv i hverdagen, rapporterer Røde Kors og Maryfonden. Det emne tager vi fat i på til Avisen Live med forfatter Fine Gråbøl og librettist Stine Ciconia Rejnholdt.

I litteraturen beskrives det bl.a. i Fine Gråbøls Ungeenheden (2020) og Hundrede børn (2024), der bl.a. handler om at være ensom blandt mange, men aldrig helt alene. Stine Ciconia Rejnholdt har skrevet librettoen til operaen HJEM, der spillede i Porten i august 2023. Til HJEM interviewede Rejnholdt  en række mennesker om deres ensomhed, og de samtaler lå til grund for librettoen.

På dagen opføres et uddrag fra operaen med sanger Steffen Bruun og cellist Andrew Power.

Fine Gråbøl er forfatter og vandt Bogforums debutantpris for sin debut Ungeenheden fra 2020. Hun har tidligere været en del af skriftkollektivet BMS (Blod Måne Søndag) og hendes anden roman Hundrede børn udkommer 26. april på Gads Forlag.

Stine Ciconia Rejnholdt er uddannet fra Musikvidenskabeligt Institut i København, suppleret med fag på teatervidenskab, musikpædagogik, pædagogik og dansk. Foruden den videnskabelige tilgang til kunst og kultur har hun været udøvende og skabende indenfor teater, musik og poesi igennem hele sit liv.

Forfatterne interviewes af Ditte Marie Nesdam-Madsen.

Til toppen

LEDERNE

Avisens leder bliver i år skrevet og performet af Glenn Bech og Nafisa Fiidow på Avisen Live 2024.

De to lederskribenter har fået frie tøjler til at skrive, hvad de vil i årets ledere, så de kan skrive om alt fra klasseskel til internetaktivisme.

Glenn Bech er en dansk forfatter. Han er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet i 2017 og blev færdig på Forfatterskolen i 2019. Han debuterede i januar 2021 som forfatter med romanen Farskibet og har senest udgivet manifestet Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet i 2022.

Nafisa Fiidow er dansk debattør og skribent for Politiken. Hun er uddannet cand.scient.pol. og arbejder som fuldmægtig.

Til toppen

Foto: Sara Galbiati

LITTERATUR

Digter Amina Elmi står for årets litteratursektion på Avisen Live 2024.

Amina Elmi bragede igennem på den danske litteraturscene, da hendes debut, digtsamlingen Barbar [Tavshedens objekt] udkom på Gyldendal i august 2023.

Barbar [Tavshedens objekt] udkom til store kritikerroser og hurtigt blev solgt til udgivelse i både Norge og Sverige og indbragte digteren Bogforums debutantpris.

Informations anmelder skrev ved udgivelsen, at Amina Elmis sprog er “En blanding, der puster musikalsk liv i det danske sprog”. Til Avisen Live 2024 har digteren skrevet en ny tekst, hun vil læse op til anledningen.

Til toppen

Foto: Frej Rosenstjerne

Foto: Erling Brodersen

VIDENSKAB

Forfatter Viggo Bjerring står for Videnskabssektionen på årets festival sammen med musiker og komponist Steingrímur Rohloff og cellist Carl-Oscar Østerlind.

Viggo Bjerrings Verdenshjertet var på alles læber i 2021, da den udkom på Forlaget Ekbátana og indbragte forfatteren det 3-årige arbejdslegat hos Statens Kunstfond og en nominering til Weekendavisens litteraturpris. I begyndelsen af 2024 udkom  efterfølgeren Hjertets geometri, der bl.a. blev kaldt “En vildt udtænkt dystopi (…) Velskrevet og værdifuld samtidslitteratur” af anmelderne og er en fængslende fremtidsroman om overlevelse, erindring og kunstig intelligens.

Det er ikke første – eller sidste – gang, at forfatteren møder musiker og komponist Steingrímur Rohloff. Forfatteren og musikeren optrådte sidst sammen på Badesøen Festival 2022 på Avisen Lives popup-scene i forbindelse med Verdenshjertet.

På Avisen Live 2024 kan man opleve en ny performance i forlængelse af Hjertets geometri.

Til toppen.

Foto: Cecilie Bødker

BREVKASSEN

Forfatter, drømmetyder og clairvoyant Rikke Oberlin Flarup står for årets brevkasse.

Ligesom den berømte brevkasse i Hjemmet ‘John ser alt’, kan brevkasseredaktøren på Avisen Live 2024 give svar på stort og småt i livet, fx hvor dine nøgler er blevet af eller om kærligheden er lige rundt om hjørnet.

Har du et spørgsmål til brevkassen? Så send det til os her på siden.

Rikke Oberlin Flarup er forfatter, forlægger og arbejder som drømmetyder og clairvoyant. Hun debuterede i 2011 og har tidligere udgivet bl.a. ungdomsromanen Telefontesten (2018) og drømmeprosasamlingen Der kan ikke være 18 lilla mennesker i en konvolut (2020). I starten af 2024 udkom Undskyld jeg kommer for sent, der handler om at komme for sent helt konkret, men især om at føle, at man kommer for sent til livet. Den udkom på Forlaget Ekbátana.

Til toppen

PODCAST

Den populære podcast om at være minoritet med afrikanske rødder i Danmark, A Seat At The Table, kuraterer deres egen debat på festivalen. For at give endnu flere mennesker en plads ved bordet, inviterer kvinderne gæster ind for at lære, lytte og udfordre hinanden på nogle af de emner, der optager sorte kvinder i Danmark.
Bag podcasten er Naima Yasin, som er sekretariatsleder for SAGA og Ingrid Magnifique Baraka, som er selvstændig grafiker.

Gæstende podcasten er forfatter Lone Aburas. Aburas kommer fra Vestegnen og debuterede i 2009 med romanen Føtexsøen, som i 2009 modtog Statens Kunstfonds præmiering for nyudgivelser samt Munch-Christensens Kulturlegat og blev nomineret til Montanaprisen.
I september 2022 udgav Lone Aburas romanen Den frie verden (En first world-tragedie).

Til toppen

FÆLLESSANG

Avisen Live byder op til fællessang med Lars Emil Foder og Ditte Rønn. Teksten til SOMMERFUGLEN, som er en haiku-fællessangs-kanon, vi skal instrueres i af de to musikere, lyder sådan:

sommerfuglen er

sommerfuglen er sommer

fuglen er sommer

fuglen er som mer

fuglen er sommerfuglen

sommerfuglen er

Lars-Emil Foder er musiker og digter og har senest udgivet to hybridværker ‘Kun for idioter 1-3’ og ‘Kun for idioter 4-6½’ på Forlaget Ekbátana. Lars-Emil Foder vender desuden tilbage som festivalens vært for 5. år i træk.

Ditte Rønn er musiker og komponist og har komponeret værker til udstillinger, keramik, cd, lyrik, teaterforestillinger og billedkunst. Hendes virke udfolder sig i krydsfeltet mellem sangskrivning, improvisation, komposition, instrumental,- og vokalmusik. Akustisk og elektroakustisk.

Til toppen

KLIMA

Program følger.

Til toppen

KUNST

Kom og vær med, når vi krydrer croquis med oplæsning, musik og fælles hygge.

På Avisen Live kan du møde et gnistrende samspil mellem forfatter og dramatiker Alexandra Moltke Johansen, festivalens husmusiker Qarin Wikström og de talentfulde croquismodeller Viola Faye og Dilip Singh Rence, der aldrig tidligere har optrådt sammen.

Det kræver ingen særlige forudsætninger at være med. Bare villighed til at gribe blyanten eller kulstykket og evnen til at lytte og hygge. Der vil være tegnegrej til rådighed på dagen, men man er velkommen til at medbringe sit eget.

Til toppen

EFTERFEST

Vi slutter med efterfest og koncert på Slowburn med Niclas Knudsen og Mads Søndergaard.

Knudsen er en meget alsidig musiker og guitarist, og har spillet med jazzkoryfæer som Paul Motian og Lee Koonitz, men også med rockorkestre som Sort Sol og Savage Rose. Søndergaard har siden 2003 optrådt med talløse konstellationer af Københavns jazzmusikere som jazzpianist.

Til toppen

Vi folder løbende programmet ud her og på Facebook og Instagram. For andre oplevelser i løbet af dagen såsom Intimscenen i Campingvognen, se programmet her.