Program 2022

Se det fulde program her og læs mere om de enkelte sektioner nedenfor!

Program

13.00-15.15

LEDERNE – Georg Metz & Geeti Amiri

HAVEN – Anders Fomsgaard, Jon Auring Grimm, Ursula Andkjær Olsen & Julie Sten-Knudsen

KRYDS OG TVÆRS – Lars-Emil Foder

JOBANNONCE – Emeli Bergman

MAD – fællesspisning med Madmenageriet (se dagens menu nedenfor)

15.45-17.30

EKSISTENS – Josefine Klougart, Quynh Tran & Lív Maria Róadóttir Jæger 

I FORM – Luna Ersahin, Nilgün Erdem & Viola Ellehammer Dasseville

KONTAKTANNONCE – Kristina Nya Glaffey

17.30-19.00

KULTUR – Jenny Rossander (Lydmor) & Amanda Ginman

STRIBEN – Anders Reventlov

KONCERT – Skammens Vogn (duo)

VÆRT & HUSMUSIKER gennem hele dagen: Lars-Emil Foder & Anders Stig Møller

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Dagens sektioner:

EKSISTENS

Josefine Klougart, Quynh Tran & Lív Maria Róadóttir Jæger

Josefine Klougart, Quynh Tran & Lív Maria Róadóttir besøger festivalen til en samtale om litteratur og eksistens mellem de tre nordiske forfattere, hvoraf to har været nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.

Josefine Klougart skriver i sin roman Alt dette kunne du få (2021): “Hele den vestlige filosofihistorie kan intet stille op over for et messinghængsel, en knæhase eller erindringen om at løfte en isflage af hestenes vand en nat i januar.” Klougart vil sammen med den færøske digter og filosof Lív Maria Róadóttir Jæger (nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2021 for Jeg skriver på vådt papir) og den finlandssvenske psykolog og forfatter Quynh Tran (aktuel med den prisvindende debutroman Skygge og svalhed) sætte ord på at leve i og skrive om krydsfeltet mellem det konkrete og det abstrakte, det rationelle og det følte, det erindrede og nuet, det iagttagede og det forbundne.

Det bliver poetisk og abstrakt – og også spændende!

Sektionen er støttet af den færøske kunststøtteordning Loftbrúgv

Quynh Tran erstatter Tomas Espedal, der desværre er forhindret i at deltage.

HAVEN

Anders Fomsgaard, Jon Auring Grimm, Ursula Andkjær Olsen & Julie Sten-Knudsen

Hvad betyder det, at vi forstår mennesket som natur, som biologi og som dele af et økosystem? Hvad siger videnskaben, filosofien og litteraturen til det? Disse spørgsmål kaster videnskabsmand Anders Fomsgaard, filosof Jon Auring Grimm og digterne Ursula Andkjær Olsen og Julie Sten-Knudsen sig over i dagens havesektion.

Mennesket er ikke bare i naturen, men er selv helt og holdent af naturen. Denne indsigt er så basal, at den kan virke banal. Alligevel har vi i høj grad behandlet naturen, som noget vi står over, som forrådskammer, materiale eller som rekreative områder. Den klimatiske situation har i stigende grad gjort os opmærksomme på, at vi indgår i større kredsløb, som vi er godt i gang med at underminere. Naturen er ikke længere noget derude. Den er flyttet indenfor. Og den er både flyttet indenfor i litteraturen og filosofien – og med den er kulturen flyttet ind i naturvidenskaben.

Anders Fomsgaard, overlæge, dr.med., adjungeret professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet og siden 1992 leder af Virus Forskning & Udviklingslaboratoriet på Statens Serum Institut. I 2019 udgav han bogen Det er bare en virus, der er en både informativ og underholdende bog om nogle af de mest almindelige virus og nogle af de farligst virus i historien. Når han ikke forsker i virus, spiller han saxofon.

Jon Auring Grimm er Albertslund Biblioteks husfilosof og skriver i øjeblikket på sin PhD på DPU, Århus Universitet. Hans forskningsområde er økologisk tænkning, natursyn, eksistens og litteratur, hvor digteren og tænkeren Inger Christensen spiller en anseelig rolle. Han har udgivet en række bøger og artikler om filosofi og litteratur og så er han tidligere festivalleder på nærværende festival Avisen Live.

Ursula Andkjær Olsen er en dansk forfatter og digter og rektor på Forfatterskolen. Hendes seneste digtsamling ‘Mit smykkeskrin’ fra 2020 er digte om biologiske, økonomiske og følelsesmæssige kredsløb, om at give liv videre og gå igennem overgangsalder, om smerte og ekstase, floder af sved, kærlighed og sorg, om det lokale kontroltab og the big bang.

Julie Sten-Knudsen er dansk digter og cand.mag. i litteraturvidenskab. Hendes seneste digtsamling ‘Syv lag’ fra 2021 er en digtsamling om kejsersnit og klimakrise – og om hvad det vil sige at sætte et barn i verden

I FORM

Croquis, oplæsning og musik med Luna Ersahin og Nilgün Erdem

Igen i år byder vi ind til croquis-tegning, musik og oplæsning. Denne gang til tonerne af Luna Ersahin fra AySay og poesi af forfatter Nilgün Erdem, mens der tegnes efter husmodel Viola Ellehammer Dasseville.


KRYDS-OG-TVÆRS

Lars-Emil Foder

Den danske digter Lars-Emil Foder laver en poetisk kryds-og-tværs live med fede præmier på højkant. Lars-Emil Foder giver ledetråde til krydsordene løbende – det bliver sjovt og poetisk (og så skal man være hurtig for at få førstepræmien)

LEDERNE

Georg Metz & Geeti Amiri

Samfundsrevseren Georg Metz og den glødende ildsjæl Geeti Amiri skriver hver deres dagsaktuelle leder til dagens Avisen Live!

På dagen før Grundlovsdag vil Georg Metz i sin leder reflektere over det ejendommelige i at vi fejrer den – Grundloven, da den i sin tid blev lavet for at undgå indføringen af demokratiet.

Georg Metz er journalist, forfatter, redaktør og foredragsholder. Med sine Intermezzoer i dagbladet Information husker Georg Metz der, hvor magthavere og opinionen glemmer, og har i sit virke brugt historien som et spejl for dobbeltmoral og inkonsistens. 

Geeti Amiri er forfatter og debattør med stærke holdninger om især ligestilling, SystemDanmark og flygtningepolitik. Hun debuterede i 2016 med selvbiografien Glansbilleder om sin opvækst og flygtningebaggrund og udgiver i år sin første roman, Mosaik.

JOBANNONCE

Emeli Bergman

Dansk-svenske forfatter Emeli Bergman skriver jobannoncen. Er du på udkig efter nyt job? Som i alle andre aviser har vi på Avisen Live også jobannoncen, som vi har hyret forfatter Emeli Bergman til at skrive.

Arbejdslivet har fundet sin vej ind i samtidslitteraturen og sætter fokus på usikre arbejdsforhold og ulige magtbalancer på arbejdspladsen i prekariatets tid. Bergman har i sin seneste roman ‘På undersiden af dagen’ fra 2021 sat fokus på arbejdet som aupair i en familie og undersøger hvad der sker med personlige og arbejdsmæssige roller og grænser, når familielivet bliver ens arbejdsplads.

KONTAKTANNONCE

Kristina Nya Glaffey

Leder du efter en (moderne) mand? Renæssancemand? Bare hvilken-som-helst mand?

Til Avisen Live 4 vil forfatter Kristina Nya Glaffey fortolke kontaktannoncens genre.

I Kristina Nya Glaffeys nyeste bog “To the Modern Man” fra i år tager Glaffey fat på “den moderne mand” som et fænomen i dag. Bogen er blevet beskrevet som et “Militant frontalangreb på den moderne mand (…) skrevet på feministisk hævnbenzin” og har både chokeret og begejstret anmelderne med sort humor og samfundskritik.

KULTUR

Jenny Rossander (Lydmor) & Amanda Ginman

Unica Zürns ikoniske roman, ”Mørkt Forår” fra 1969, sættes op på Betty Nansen her i efteråret; Amanda Ginman instruerer og har også været med til at dramatisere romanen. Jenny Rossander (Lydmor) har skabt lyduniverset til denne opsætning.

Vi har inviteret begge til en samtale om, hvordan man griber den opgave an: Hvordan er den fælles proces, når udgangspunktet er en roman, der både skal have krop, stemme og lyd i en forestilling? Og så er det også en samtale om selve romanens (og forestillingens indhold) og hvorfor det netop er Unica Zürns roman, der dramatiseres.

MUSIK

Skammens Vogn (duo)

Skammens Vogn (duo) sørger for musiksektionen med en koncert på Avisen Live #4.

Når du har hørt på alle de fede debatter, ledere og job/kontaktannoncer, tegnet croquis og spist fællesmiddag, slutter Skammens Vogn (duo) af med en koncert i dagens musiksektion. Du kan forvente lige dele smil, tårer, skamløs selvhjælp, religiøs mystik, skæve popslaskere og bluesdroner af bandet, der til dagens festival består som en duo med Nikolaj Zeuthen og Oliver Hoiness. 

Skammens Vogn består af de tre gamle skolekammerater, der laver sange om kunst og om at være menneske i livet og alt der imellem. De udgav senest ‘Kunst og rock’ i 2021, deres sjette album, der blandt andet modtog 5 stjerner i Politiken, ligesom den kastede en nominering til Årets tekstforfatter af sig til forsanger Nikolaj Zeuthen ved musikkritikernes Steppeulv-prisuddeling i foråret 2022.

HUSMUSIKER

Anders Stig Møller

Husmusiker Anders Stig Møller leverer soundtracket til festivalen. Synth-pop-rockeren Anders har optrådt med bl.a. Dizzy Mizz Lizzy, Turboweekend, Caroline Henderson og Kalaha.

STRIBEN

Anders Reventlov

STRIBEN tager kunstner og lærer på Albertslund Billedskole Anders Reventlov sig af. Reventlov vil under hele Avisen Live male avisstriben live på festivalens helt egen campingvogn, så vi alle kan følge med i processen.

Anders Reventlov begyndte sin karriere i tusmørket langs togskinnerne i den provinsielle by Bredballe. Herfra begyndte en ustoppelig trang til eventyr, sammenblandet med en passion for at tegne og male. Med sit dybe kendskab til graffitikulturen er Reventlov et omvandrende graffiti-leksikon. Reventlov har i mange år været engageret i den internationale graffitiscene, hvorfra han selv henter inspiration til sine værker, i form af historiske referencer og tematikker. Reventlov er specielt interesseret i graffitiens leg med bogstaver som illustrationer, og hans værker forsøger selv at skubbe grænserne mellem tekst og abstraktion.

MAD

Madmenageriet

Med dagens vegetariske menu fra Madmenageriet kommer vi hele verden rundt på en enkelt, indbydende tallerken. Madmenageriet har i flere år leveret maden til Avisen Live og er med deres farverige og velsmagende anretninger historiefortælling i madform. Se menuen her:

Smage fra alverdens lande

Maltbrød med æbler, valnødder og rug. Danmark

Korianderbrød. Indien

Hummus med rødbede, saltsyltede citroner og zaatar-dukkah. Tyrkiet

Linsepaté med saltbagte gulerødder i dild. Frankrig/Danmark

Rørt ost med oliven og citron. Grækenland

Små vinblade-dolmas med fyld. Tyrkiet

Tapenade af sorte bønner og tomat. Frankrig

Og så den søde og syndige: Sprød nøddehavregrynssandwich med hindbærskum

KAFFE

Kaffe & Grums

Kaffe & Grums hedder kaffevognen, der dagen lang står for kaffen. Kaffe & Grums er styret af Christian Birk Hansen fra Albertslund.

Flere sektioner på vej!