Avisen Live 2023

AIVSEN LIVE 3. JUNI 2023, PORTEN VRIDSLØSE

Foto: Jón Bjarni Hjartarson & Frazeen Shah

Program 2023

Program

12.00-13.30 – Scenen

LEDER – Hanne Højgaard Viemose

FÆNGSELSLIV – Kim Fupz Aakeson & Louise Adrian. Moderator: Ditte Nesdam-Madsen

KUNST – Hartmut Stockter

PAUSE

14.00-15.35 – Scenen

UDENRIGS – Simi Jan

IDENTITET & SAMFUND – Mithu Sanyal & Lucia Odoom

PAUSE

15.45-17.00 – Værkstedet

I FORM – Melanie Kitti, Pamelia Stickney & Viola Faye & Dilip Singh Rence

MUSIK – Pamelia Stickney

PAUSE

17.10-19.00 – Scenen

HAVEN – Dalia Nassar & Luke Fischer. Moderator: Jon Auring Grimm

MAD & VIN – Sabitha Söderholm, Harald Voetmann & fællesspisning ved Madmenageriet

PAUSE

19.00-20.00 – Værkstedet

TEATER – Rebound ved Mungo Park

Hele dagen:

FORLAG LIVE – Besøg Forlaget Korridor og Forlaget Ekbátana i Campingvognen
Løbende oplæsninger ved forfatter Lars-Emil Woetmann og oversætter Astrid Møller-Olsen

GENBRUG WORKSHOP – Repair Café Albertslund

KAFFE, ØL & MAD – Slowburn Brewing Co-op/ Forbrændingen

KAGER – Mor & datter-kager

Dagens sektioner:

LEDEREN

Hanne Højgaard Viemose åbner festivalen med en ny og skarpskåret leder, der er skrevet direkte til Avisen Live 🔪

Højgaard er prisbelønnet dansk forfatter, bosat i Island, og sætter dagens retning med sin leder. Hendes seneste bog er HHV, FRSHWN, der udkom i 2019 og indbragte hende Montanas litteraturpris samme år.

FÆNGSELSLIV

I vores sektion om FÆNGSELSLIV stiller vi skarpt på festivalens omgivelser, det tidligere Vridsløselille Statsfængsel. Det gør vi sammen med Kim Fupz Aakeson, der udover et hav af fantastiske børne- og voksenbøger og filmmanuskripter, også har skrevet romanen Fangeleg om tre fængselsbetjente på baggrund af research fra Vridsløselille. Netop nu er bogen i gang med at blive filmatiseret af DR til en tv-serie med bl.a. Sofie Gråbøl i en hovedrolle.

Kim Fupz Aakeson mødes med Louise Adrian, der i mere end 26 år har været ansat i Kriminalforsorgen, hvor hun har spillet, sunget og skabt musik med nogle af landets hårdeste kriminelle i Vridsløselille Statsfængsel. Det er på den baggrund, at hun har startet Fangekoret, som tæller både nuværende og tidligere indsatte.

Samtalen modereres af litteraturformidler Ditte Nesdam-Madsen.

IDENTITET & SAMFUND

”Tiden er moden til nye koncepter. Hvorfor skal vi stadig tænke i sort/hvid? Hvis man kan være genderfluid, kan man vel også være racefluid? En ny form for drag, hvor man tager forskellige identiteter på sig.” – Identitti (2021)

I sektionen IDENTITET & SAMFUND kan du opleve den tyske forfatter Mithu Sanyal og dansk journalist og forfatter Lucia Odoom, som mødes til en snak om identitet, popkultur og race 🔥

Ingen går fri, når Mithu Sanyal i sin roman ‘Identitti’ veloplagt, vidende og humoristisk giver indblik i en vestlig, intellektuel kultur, hvor de oplyste kæmper en daglig kamp for ikke at falde udenfor identitetspolitikkens woke og stadig smallere rammer.

Identitti blev en kæmpe publikumssucces i hjemlandet og udkom på dansk sidste år på forlaget Straarup & Co.

Lucia Odoom er dansk forfatter til bl.a. Sange fra et andet rum, der udkom i 2022 på Ovibidat, kulturjournalist på Politiken og vært på podcasten Politikens Poptillæg, der hver uge tager fat på alt, hvad der rører sig i samfund og populærkultur.

UDENRIGS

Mød journalist og forfatter Simi Jan i sektionen UDENRIGS, hvor hun fortæller om sit arbejde i bl.a. Afghanistan og Iran, nogle af verdens uhyggeligt aktuelle brændpunkter.

Simi Jan er udenrigskorrespondent for TV2 Nyhederne og har boet i bl.a. Afghanistan og Pakistan. Hun udgav sidste år bogen Kære Kabul om hvorfor hun i august 2021 pakkede sin kuffert og rejste ind i Afghanistan, mens Taleban indtager Kabul og alle andre, der har mulighed for det, flygter ud af landet.

I FORM

På Avisen Live kan du møde litteraturen med alle sanser 🪸

“Alt er i virkeligheden bare noget gammel skrot. Alt har engang været noget, som ingen ville have.” – Halvt urne, halvt gral (2022)

I det populære croquis-format tegner vi croquis sammen, mens en af samtidslitteraturens nye sanselige stemmer lægger poesi til. Det er den svenske digter og billedkunstner Melanie Kitti, som sidste år begejstrede med den mørke og svuppende digtsamling Halvt urne, halvt gral om en familie, der bor på en kirkegård, en digtsamling fyldt med jord, ler, dej, negle, æg, tis og besværlige relationer…

Ikke nok med det! Mens vi tegner croquis med croquiskunstner Viola Faye, som vi er glade for at have i huset endnu en gang, er der også sfærisk underlægningsmusik på et af verdens mest fascinerende instrumenter, thereminen. Den betjenes af virtuose Pamelia Stickney, der er amerikansk theremin-kunstner og har spillet sammen med kunstnere som David Byrne og Yoko Ono!

MUSIK

Pamelia Stickney giver også en selvstændig koncert på festivalen og fortæller om at spille på en instrument, hvor det er hændernes bevægelse i luften, der laver musikken. Ren magi!

TEATER

Som noget nyt slutter vi i år Avisen Live af med en fantastisk teaterforestilling af Mungo Park.

Det er stykket Rebound om den unge kvinde Imani, der på papiret har det perfekte liv med uddannelse, kæreste og fast arbejde, men pludselig erklæres ‘biologisk defekt’, da hendes æggereserve er næsten ikke-eksisterende – og får rasende travlt med at revurdere sin eksistens og sin identitet som kvinde…

Teatrets version af en ROM-COM (altså en romantisk komedie) er skrevet af Saynab Farah Dahir og instrueret af Sandra Yi Sencindiver med Marie-Lydie Melono Nokouda i hovedrollen. Stykket er en co-produktion mellem Mungo Park og danskdansk, og har premiere på Vestegnen på Avisen Live. Vi glæder os til at se det sammen med jer!

NATUR & KLIMA

Natur og klima spiller selvfølgelig også en rolle på Avisen Live, hvor Albertslund Biblioteks egen husfilosof og ph.d.-studerende Jon Auring Grimm, der forsker i natursyn og litteratur, har inviteret den australske filosof og forfatter Dalia Nassar til havesektionen sammen med digter Luke Fischer. 🌱

MAD & VIN

Uden mad og drikke duer festivalen ikke… Derfor er vi glade for at kunne byde velkommen til fællesspisning på Avisen Live, hvor du for 70 kr. kan få et lækkert vegetarisk måltid lavet af Stine og Klavs fra Madmenageriet. De har i år samlet smage og indtryk fra Sabitha Söderholms debut ‘Chellam’ fra Gads Forlag og lavet det til en menu med gylden suppe over bål, smaragdgrønne linser, humleskud og brændenælder med krydret youghurtdrik til 🫕

Sabitha Söderholm har skrevet en tekst til anledningen, som handler om mad over bål, fællesspisning og omsorgen i at hælde fra gryde til skål, som hun vil læse op til fællesmiddagen – og Harald Voetman giver sit besyv med fra Antikken med sin vinanmeldelse “Den gyldne vin fra Syrakus”. Du kan købe øl og andre drikkevarer hele dagen fra Slowburn Brewing Co-op, Portens nye lokale bryggeri.

Det bliver festligt og lækkert!

Du kan købe separat madbillet her eller på dagen.

Menu Avisen Live 2023:

Gylden suppe og krydret youghurtdrik
Hele menuen er plantebaseret.

Lassi
med æble, sødet med mynte-mælkebøtteblomst-sirup

Suppe på bål
af kokosmælk, hvidløg, smagradgrønne linser, sennepsfrø, revet citronskal , safran, gurkemeje, rødløg, tomater, kartofler, chili, brændenælder, humleskud og peberkorn

Topping
Skvalderkålsolie med hvidløg
Fermenteret chilisovs
Kokos og fritteret løg
Gulerødder med rosensirup-syltede-sennepskorn

Langtidshævet brød med saltkrystal

Allergener: i suppen soya, balsamicoglace, grøntsagsboullion, gluten i brød