12.30-13.30
LEDER v. Jon Auring Grimm og Eva Eistrup
ERHVERV v. Rasmus Nikolajsen, Ida Marie Hede og Tone Grosen Dandanell
13.45-15.05
KRYDSORD v. Lars Emil Foder
MUSIK v. Bisse
SKOLELIV v. Naiha Khiljee
15.20-16.40
KONTAKTANNONCE v. Nanna Bang
LÆSERBREVE v. Lone Aburas
ØKONOMI v. Asta Olivia Nordenhof og Tue Andersen Nexø
16.55-18.50
NYHEDER v. Aaiún Nin
MAD v. Torben Munksgaard
SEX & SAMLIV v. Tine Høeg og Simon Brinck
Aftensmad v. Bollyfood
LOKALSTOF v. Peter Dyreborg, Steen Christiansen og Individ i fællesskab
19-20.30
KRIMINALSTOF v. Dennis Gade Kofod
LIVSSTIL v. Alfredo Sköld, Kirsten Hyldgaard, Tone Grosen Dandanell og Mikkel Krause Frantzen
KONTAKTANNONCE v. Nanna Bang
20.45-22.30
VIDENSKAB v. Jakob Stegelmann og Anja C. Andersen
MUSIK v. SØN
Programpunkter:
SEX & SAMLIV
Litterær og musikalsk Tour de Chambre med Tine Høeg og Simon Brinck
Kom med til en helt særlig og nyopført intim romankoncert, når forfatter Tine Høeg og musiker Simon Brinck slår talenterne sammen og performer tekst, tema og poesi fra Tine Høegs ‘Tour de Chambre’ i et intenst lydunivers. Oplev en roman fortalt på en anderledes, sanselig måde, der får hjerter til at smelte om kap med de unge, ambitiøse, forvirrede hjerter, der smelter og smerter på kollegieværelserne i ‘Tour de Chambre’. Som Politikens anmelder skrev, er romanen »for alle, der går rundt og længes efter deres ungdom, men også så småt er parate til at tage hul på noget nyt.«
Tine Høeg (f. 1985) er forfatter og dramatiker. Hun er aktuel med den kritikerroste roman ‘Tour de Chambre’. Hun vandt Bogforums Debutantpris i 2017 for bogen ‘Nye rejsende’. Derudover laver hun romankoncerter, hvor hun sammen med guitarist og komponist Simon Brinck kombinerer tekst- og lyduniverser til en unik kunstoplevelse.
Simon Brinck er konservatorieuddannet komponist og guitarist, der ud over at undervise og lave sin egen musik komponerer musik til teater, film og tv og har samarbejdet med kunstnere som Oh Land og Bisse.
KRYDS OG TVÆRS
Igen i år er Lars-Emil Foder din guide til den uundværlige publikumsinddragende kryds og tværs.
I 1913 blev kryds og tværsen opfundet (af en britisk journalist ved navn Arthur Wynne, der fik sin ”FUN’s Word-Cross Puzzle” tryk i avisen New York World) og lige siden har den optaget, underholdt, beriget og frustreret sproginteresserede. Sæt din hukommelse, din problemløsningsevner, dit ubevidste og din intuition i sving, når dagens vært Lars-Emil Foder afholder live-krydsord. Der er selvfølgelig ægte bogpræmier at vinde!
Når Lars-Emil Foder (f. 1980) ikke er Avisen Lives vidunderlige vært, er han musiker, højskolelærer, forfatter og digter og har blandt andet skrevet bøgerne Natatlas (2013 og Fabelagtigheder (2018 ).
ERHVERV
Verdens ældste ulønnede erhverv forældreskabet – måske særligt moderskabet – har gjort sit indtog i litteraturen. JEG/AMMER/FAT DET.
Digteren Rasmus Nikolajsen, forfatter Ida Marie Hede og filosoffen Tone Grosen Dandanell folder det umulige, fantastiske og stærkt samfundsmæssigt overvågede og definerede forældreskab ud. Hvorfor er der netop i disse år en tendens til at skrive om måske særligt de svære, ofte tabuiserede sider af det at blive forældre? Det skal handle om, hvordan man skriver meningsfuldt om noget så på én gang alment og uendeligt personligt. Og hvor er faderlitteraturen?
Rasmus Nikolajsen (f. 1977) debuterede i 2000 med digtsamlingen Digte om lidt. I 2010 blev hans digtsamling Socialdemokratisk digt nomineret til Weekendavisens litteraturpris og i 2017 modtog han Kritikerprisen for Tilbage til unaturen.
Ida Marie Hede (f. 1980) har tidligere bl.a. udgivet den anmelderroste Bedårende, som blev nomineret til Kritikerprisen i 2017. Hendes nyeste bog er kun 2 uger gammel, og bærer den fantastiske titel Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer? Pressemeddelelsen lover en roman om “begærets og moderskabets ambivalens, og om underkastelse, venskab, sorg og fantasier”.
LÆSERBREVE
Det er et jeg, der taler!
Det er en klassisk anke mod politisk litteratur, at forfatteren lige så godt kunne have skrevet en kronik eller et læserbrev i stedet. Det er selvfølgelig en helt forkert og forenklet måde at opfatte kunst og politik og de tos indbyrdes, komplekse forhold. Men derfor er det så meget desto federe, at det er en af Danmarks absolut bedste politiske forfattere, Lone Aburas, der skal stå for at fortolke læserbrevs-genren live- litterært.
Lone Aburas (f. 1979) har skrevet både romaner og digte. Hun debuterede i 2009 med den anmelderroste roman Føtexsøen og fik i 2017 Montanas Litteraturpris for den rasende agitprop-pamflet Det er et jeg der taler (Regnskabets time), som er en sydende kritik af racisme og kynismen i den danske flygtningepolitik.
ØKONOMI
Kærlighed og kapitalisme
Asta Olivia Nordenhof står for festivalens økonomi-sektion med sin debutroman Penge på lommen, der har fået en blændende modtagelse af anmeldere og læsere. Bogen handler om parret Maggie og Kurt og deres ødelagte liv og levende døde kærlighed. Bogen er første del af en ambitiøs romanføljeton i 7 bind ved navn Scandinavian Star, som handler om de konkrete, menneskelige konsekvenser af kapitalismen og dens grundlæggende idé: »Nogen og noget kan blive nødt til at dø, for at andre kan vinde. Det er ideen« som romanens fortæller proklamerer. Det skal handle om kærlighed og kapitalisme, når Asta Olivia Nordenhof taler med litteraturlektor og -anmelder, Tue Andersen Nexø.
Asta Olivia Nordenhof (f. 1988) debuterede i 2011 med bogen “Et ansigt til Emily” samme år som hun blev uddannet fra Forfatterskolen, men slog igennem med digtsamlingen “Det nemme og det ensomme” fra 2013, som er blevet udråbt til et skelsættende værk i dansk litteraturhistorie. Digtsamlingen vandt Montanas Litteraturpris i 2013.
Tue Andersen Nexø (f. 1974) er lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet og kritiker ved Dagbladet Information. Han har bl.a. udgivet Vidnesbyrd fra velfærdsstaten (2016).
LOKALSTOF
Jeg skylder min mor alt/Jeg er ikke lavet af sten/Jeg længes mod regnskyl og aftagende vind/Jeg er jo ikke lavet af sten
I sektionen lokalstof tager poetry slammer Peter Dyreborg og Albertslunds borgmester, Steen Christiansen, os med ud på en poetisk-humoristisk udforskning af, hvilke historier, fordomme, anekdoter, der gemmer sig bag overskrifterne i den lokale avis Albertslund Posten. Inspireret af det digteriske performanceprojekt Individ i fællesskab, der indsamler alle overskrifter fra danske medier, der starter med ordene ‘vi’ og ‘jeg’, bliver det tydeligt, hvor meget viden og psykologi og lokal historiefortælling, der gemmer sig i avisernes overskrifter.
Steen Christiansen (f.1960) er uddannet lærer og socialdemokratisk Borgmester i Albertslund med en stor viden om og kærlighed til alt, hvad der foregår i Albertslund.
Peter Dyreborg (f. 1976) er dansk poetry slams grand old man og forfatter til en række bøger om poetry slam, senest bogen 101 poetry slam ideer fra 2019. Han fast engageret på Det Kongelige Teater, senest med soloshowet “Den unge Peter Dyreborgs lidelser”
LIVSSTIL
Hvad er det vi taler om, når vi taler om lykke?
Lykke er på mange måder emnet over alle emner, som det vedrører vores dybeste individuelle behov og ønsker og hele vores store fælles liv. Lykke er alt det, vi ønsker og måske endda kræver og af os selv og andre, og det selvom antallet af angste og depressive mennesker bare stiger i den vestlige verden. Men hvad skal vi stille op med vores forestillinger om lykke? Hvor går vi hen for at forstå vor tids paradokser, når det gælder lykke og ulykke? Avisen Live har sat et dygtigt, klogt og ikke mindst kritisk nysgerrigt panel sammen, der vil tænke og inspirere til tænkning omkring lykkens mulighed og umulighed. Måske burde vi i virkeligheden indstille jagten på lykke og tage til takke med noget sandhed?
Mikkel Krause Frantzen (f. 1983) er forfatter, ph.d. og litteratur- og kulturforsker og har blandt andet skrevet ph.d.-afhandlingen Going Nowhere Slow om depression som et politisk, samfundsstrukturelt problem, som den enkelte er en form for sigende symptom på. En pointe som går igen i hans bog En fremtid uden fremtid fra 2018. “En revolutionær, en utopisk lykke?” hedder Krause Frantzens bidrag til antologien Kampen om lykken.
Alfred Bordado Sköld (f. 1986) er filosof og psykolog og skriver ph.d. på Aalborg Universitet om sorg. Gennem kvalitative interviews, psykoanalyse, eksistentialistisk fænomenologi og kritisk teori undersøger han blandt andet dødens og lykkens betydning i vores liv. Alfred Bordado Sköld er desuden sammen med Svend Brinkmann redaktør på antologien Kampen om lykken og har skrevet bidraget “Hvor er Tyché? Om lykkens momentanitet og relationalitet”.
Kirsten Hyldgaard er lektor i filosofisk pædagogik på DPU, ph.d. i filosofi og cand. phil i idéhistorie og en af Danmarks førende kapaciteter inden for psykoanalytisk filosofi. Hun er desuden forfatter til en lang række bøger om psykoanalyse, videnskabsteori, pædagogik, køn og eksistens. Hyldgaard bidrager til antologien Kampen om lykken med artiklen “Lykkens umulighed”.
KONTAKTANNONCEN
Hendes heartache brings all the boys to the yard …
Det er ikke let i en moderne Tinder-virkelighed at række ud efter andres kærlighed, men har det egentlig nogensinde været det? Der var engang, i kontaktannoncernes tidsalder, hvor det i hvert fald var langt mere offentligt. Skuespiller og dramatiker Nanna Cecilie Bang bringe den uddøende kontaktannonce tilbage til en offentlighed, der har savnet denne hudløse genre inderligt. Forbered jer på at have det akavet og meget, meget sjovt, når Nanna Cecilie Bang slipper sin rå og hypermenneskelige kærlighedshunger fri.
Nanna Cecilie Bang (f.1987) er uddannet skuespiller ved Aarhus Teater og modtog i 2015 Reumerts Talentpris. I 2017 debuterede hun som dramatiker med monologen True. Story instrueret af Christian Lollike og i 2018 skrev hun My heartache Brings All the Boys to the Yard på Aarhus Teater, hvor hun blev udnævnt til huskunstner i 2019 og skrev forestillingen Manifest for skrøbelige autoriteter, som bliver sat op på teater Sort/Hvid i København til juni.
SKOLELIV
Oprør er også for pæne piger
»Jeg har øvet mig hele livet/på at holde vejret/Og gøre mig mindre for at glide/nemmere igennem strømmen«. Sådan hedder det i digtet “Perfektion” i digterkometen Naiha Khiljees debutdigtsamling Kære søster, som er den mangefacetterede, musikalsk fortælling om at være en ung kvinde i dag. En ung etnisk minoritetskvinde, en 12-talspige og en klog og pligtopfyldende kvinde, der alligevel føler sig »født uden for stregerne«. Det skal handle om præstationskultur og dimittender med depression i huen, når digter og poetry slammer Naiha Khiljee fortolker sektionen SKOLELIV og spørger »har man nogensinde hørt om menneskelighed på normeret tid?«
Naiha Khiljee (f. 1994) er aktivist, kandidat i psykologi og spoken word-kunstner. Kære søster er hendes debut.
VIDENSKAB
Is there life on Mars? Or when will there be?
For 4,5 milliarder år siden opstod vores solsystem, da en kæmpemæssig sky af gas trak sig sammen og dannede solen og planeterne, herunder vores jord og Mars, der på mange måder ligner hinanden. Det er denne lighed, der har skabt den enorme fascination, vi omgærder planeten med, både videnskabeligt og popkulturelt. Siden 1960’erne har der været sendt missioner afsted til Mars, der skulle undersøge betingelserne for liv på den røde planet, men længe før har menneskelige fantasier om planetens rolle for menneskeheden floreret. Mars som hjem for fjendtlige aliens eller som muligt fremtidigt post-apokalyptisk hjem for jordboerne. Videnskabssektionen lader de to mest Mars-fascinerede verdener mødes, når astrofysiker Anja C. Andersen og popkulturnørd (og Troldspejlsvært) Jakob Stegelmann udlægger Mars gennem de respektive linser videnskaben og populærkultur.
Jakob Stegelmann (f. 1957) er forfatter, foredragsholder, filmanmelder og højelsket tv- vært på programmet Troldspejlet, som han startede i 1989 og som kom til at skrive dansk tv-historie ved som det første tv-program at tage børne- og ungdomskultur alvorligt med anmeldelser af tegneserier, film, tv og ikke mindst computerspil.
Anja C. Andersen (f. 1965) er astronom og professor i astrofysik ved Niels Bohr-instituttet i København, hvor hun forsker i, hvordan stjernestøv dannes i universet, og hvordan planeter opstår. Derudover er hun forfatter til en række (populær)videnskabelige bøger og har modtaget en række priser for evne til og sit arbejde for at formidle naturvidenskab.
MUSIKSEKTIONEN 2
Den anden musiksektion i 2020 står det fremragende, unge danske band SØN for. Bandet udgøres af Kristoffer Jessen, Søren Michelsen, William Hoffmann, Jonathan Leer-Birlov og Carl-Erik Gippert og stilen beskriver de selv som “smadderpop med improvisatoriske tendenser”. Informations Ralf Christensen har sammenlignet deres sound med Morrissey og beskrevet deres debutalbum Skandinavisk design som “melodisk og søgende indie-synthpop” kombineret med “fremragende tekster” som “mixer det romantisk højstemte og dødsdriftige fra Morrissey med det nutidigt prosaiske, hvor Instagram, Spotify og Pornhub fylder lige så meget som den eneste ene”. Hallo, hvor bliver det fedt, når SØN kommer og laver noget lyrisk larm og afslutter Avisen Live med et brag!
KRIMINALSTOF
En forbrydelse er fundet sted.
Forbrydelsens element har altid haft en vis fascinationskraft. Samfundets normer og den almindelige anstændighed er blevet tilsidesat. En overskridelse har fundet sted. Nogen har forbrudt sig. Eller måske er det selve systemet der er korrupt? Normaliteten der er forbryderisk? Forbrydelsen sætter selve vores begreb om normalitet og på spil. En opklaring må sættes i gang! Men hvorledes navigerer man i en sådan opklaring? Hvilken vej skal man betræde og hvor leder sporene os hen? Til Avisen Live ledes dette opklaringsarbejde af ingen andre end Dennis Gade Kofod. Han fører os behændigt igennem kriminalstoffet, men i bedste “sværd og trolddom” / “du bestemmer selv handlingen”-stil, taget publikum med på råd, og kan være medbestemmende for, hvorledes vi sammen navigerer igennem forbrydelsens element.
Dennis Gade Kofod (f. 1976) debuterede i 2005 med romanen Anskudte Dyr og har siden udgivet alt fra romaner, billedromaner, teaterstykker og tegneserier, herunder Nexø Trawl og senest Reservat. Han har ført os ud i den fjerne fremtid og ind i den nære samtid, ned til de underjordiske, ud blandt genfærd og sågar til Bornholm.
MUSIKSEKTIONEN 1:
“Jeg vil bare kaste mig ud i et kaos og danse vals med det”.
Den første musiksektion står ingen mindre end Bisse for. Siden sin debut EP i 2014 ER VI PÅ og opfølgeren PMS i 2015, har han spyttet det ene fremragende album efter det andet ud. Intet mindre end 12 albums/EP’er er det blevet til i tidens løb og da Corona-epidemien brød ud, hvilede han ikke på laurbærrerne, men udgav konceptalbummet Corbid-20. I hans musik oplever vi både det inderlige blik på barndomsminderne, hjerteskærende kærlighedssange om tab og længsel, en kritisk svingom med Danmark i Danmarks-triologien og ballader om så atypiske drømmere såsom Britta (hende fra Britta sagen).
Bisse er noget så særegent som en kompromisløs spillemand, men har han også spillet teater og senest bidraget med en tekst til bogen “Symposion, Kærligheden taler” med bidrag fra blandt andre Suzanne Brøgger, Peter Laugesen og Madame Nielsen.
NYHEDER
Mere info følger
Aaiún Nin (f. 1992) er en angolansk digter, maler og performancekunstner, som er blevet udråbt til en af de helt store talenter i dansk litteratur. Hendes debutdigtsamling udkommer på Gads Forlag i 2021. Hun er født i Angola, opvokset i Zimbabwe og Sydafrika og flyttede til Danmark i 2016.
LEDER
Lederen skrives og fremføres selvfølgelig af chefredaktøren Jon Auring Grimm, filosof og festivalleder på Albertslund Bibliotek, i samarbejde med journalist Eva Eistrup
MAD OG FÆLLESSPISNING
Smagen skal lyse i mundhulen
Avisen Live serverer et vegetarisk pragtmåltid fra indiske Bollyfood fra kl. 18. Det koster 80 kr. og serveres i corona-sikker anretning. Det anmeldes live af forfatter Torben Munksgaard, som for Avisen Live #2 debuterer som madskribent og anmelder dagens menu. Glæd jer til et saftigt og velkrydret måltid og ditto fremførelse!
Torben Munksgaard (f. 1975) er en multifacetteret forfatter. Han er aktuel med den anmelderroste Digterens død, en “semi-krimi”, som både handler om et gådefuldt mord på Nørrebro og om samfundets mangel på åndelig kapital. Sidste år udkom digtsamlingen Mere lys og inden da en god håndfuld romaner og noveller, herunder den saga-inspirerede roman John saga (2018).