Program 2021

Til efteråret slår Avisen Live igen dørene op til landets måske mest uforudsigelige litteraturfestival. På festivalen kan du møde et overflødighedshorn af forfattere, tænkere og performere, som på scenen fortolker avisens mange sektioner live og originalt. En avis, som den ville se ud, hvis forfattere skrev den – live!

Oplev følgende sektioner:

Mød blandt andre:

Leder
“Jeg er optaget af, hvad der gør os til dem, vi er”

Hvad er kultur? Er det blot underholdning? Er der lige så meget kultur i en håndboldhal som i et teater, et bibliotek eller en liter yoghurt? Bør vi sondre mellem sport, kunst og underholdning og hylde forskellighederne? For hvorfor faen laver vi, hvad vi laver, og hvorfor synes vi, det er så forbandet vigtigt at lave teater, kunst, poesi, musik eller litteraturfestival? For vi er vel mere end blot pauseklovne, når I skal litteraturfestivalle og chille.

Til dette års avisleder har vi sat den visionære teaterdirektør Sargun Oshana til at reflektere over kulturens vigtighed og måske særegne status. Med sig bringer han det fremragende kor IKI. De har senest arbejdet sammen om det fantastiske og gruopvækkende teaterstykke Terror/is/me.

Sargun Oshana (f. 1984) er teaterdirektør. Han er uddannet skuespiller og instruktør og har for sit arbejde modtaget flere priser. Han flygtede som barn til Danmark, og denne oplevelse har været en rød tråd i hans virke indenfor teatret. Han blev i 2021 teaterchef for Teater Grob på Nørrebro. 

IKI er et kollektiv af fem kvindelige vokalister fra Danmark, Norge og Finland. De har udgivet tre studiealbums og vundet flere priser. I 2021 har de samarbejdet med Sargun Oshana på den kritikerroste forestilling Terror/is/me

Rejser
Mod en ny slags rejser!

Vi rejser rundt hele tiden for at få nye oplevelser, udvide vores horisont, møde nye kulturer. Rejsebeskrivelsen har sin egen kanon, der indeholder giganter som Goethe, Montaigne og danske Jens Baggesen. Den står for klassiske dyder som åbenhed og tilegnelse af ny viden. Men hvad med tiden? Er den ikke også noget, vi kan bevæge os i? Og hvad sker der, hvis vi sidder fast i den, så vi er nødt til at konfrontere noget, der ikke blot forsvinder i dagenes gang?
Både Solvej Balle og Peter Adolphsen har prøvet kræfter med tiden som
noget, vi kan bevæge os rundt i eller sidde fast i – så måske skal vi kigge mod
den spekulative litteraturs muligheder for at se nye sider af mennesket? Få inspiration til nye rejsedestinationer, når de to forfattere mødes med litteraturformidler Ditte Marie Nesdam-Madsen.

Solvej Balle (f. 1962) er forfatter. Hun debuterede i 1986 med Lyrefugl og blev en af ‘90ernes prominente forfattere med eksperimenterende bøger som & (1990) og Eller (1998). Hun har også skrevet det teoretiske værk Det umuliges kunst (2005).
Senest er hun ved at udgive det ambitiøse syvbindsværk Om udregning af rumfang, hvoraf de tre første bind er udkommet (2020 og 2021). Værket undersøger begrebet tid igennem historien om en kvinde, der bliver ved med at gennemleve den samme dag.

Ditte Marie Nesdam-Madsen (f. 1990) er litteraturformidler.

Peter Adolphsen (f. 1972) er forfatter. Han har boltret sig inden for mange slags værker, blandt andet med En million historier (2009), hvor læseren selv har mulighed for at vælge historiens udformning, samt flere spekulative romaner, herunder. År 9 efter Loopet (2013) og Rynkekneppesygen (2017) . Han er kendt for sin serie Små Historier, hvoraf seneste bind kom i 2020, hvor han gennem korte, skarpe tekster behandler alt mellem himmel og jord.

Lokalposten
Tænk globalt, læs lokalt

Vi stiller om til vores udsendte litterære reportere der befinder sig på Vestegnens brændpunkter. Hvad sker der mon, hvis reportagen bliver poetisk, litterær og stedsspecifik?

Adda Djørup står i en gammel overgroet køkkenhave, hvor naturen kræver sit tilbage, Harald Voetmann befinder sig på en parkeringsplads ved Netto i nærheden af NærHeden, hvor hvem-som-helst ligger begravet, og Morten Ramsland befinder sig midt i Albertslunds hjerte.

Adda Djørup (f. 1972) er forfatter. Hun debuterede i 2005 med digtsamlingen Monsieurs monologer og har fra debuten haft en eksperimenterende tilgang til litteraturen og dens genrer. Hendes seneste bog, romanen Bulgakovs kat (2020), tager afsæt i en forfatter, der i mødet med Bulgakovs kat må sætte spørgsmålstegn ved forholdet mellem litteratur og virkelighed. Hun står bag det stedsspecifikke lydværk Måske er et landskab tusinde landskaber skabt til Vestegnens naturområder i 2021.

Harald Voetmann (f. 1978) er forfatter. Han debuterede i 2000 med tekstsamlingen Kapricer, men har de seneste år hovedsageligt skrevet romaner. Han kredser i sine værker ofte om menneskets ensomhed og vores dyriskhed og kropslighed, der ofte gemmes væk. Ofte undersøges disse emner med inspiration fra historien, som Tycho Brahe, Plinius eller Dantes guddommelige komedie. Senest er udkommet H.C. Andersens Quarantaine-Dagbog (2020) og digtsamlingen Tingtale (2020), der oprindeligt blev skrevet til udstillingen 99XVSTGN om Vestegnens historie.

Morten Ramsland (f. 1971) er forfatter. Han debuterede i 1993 med digtsamlingen Når fuglene driver bort. Det store folkelige gennembrud kom i 2005 med slægtsromanen Hundehoved og senest udkom Lyskabinettet (2018), der behandler barndommens første oplevelser med seksualitet. Han har desuden skrevet en lang række børnebøger. Til Dansk Forfatterforenings projekt ‘Hvem er Danmark?’ besøgte han Albertslund og skrev teksten ‘Barndom på Galgen’ (2019).


Sporten

Bat, beat og bord med ord

De to udøvende poeter og sportsmænd, T.S. Høeg og Jesper Sternberg, mødes over bordtennisbordet, hvor de både vil kæmpe på ord og bolde. Ping! Pong! Hvem har serven? Hvem smasher, så den anden ikke kan nå at fange dem? Hvem kysser lige akkurat nettet? Bliv klogere på hvordan to digtere (helt konkret) spiller på ord og bolde, så det batter. Bordtennisbordet er den eneste faste bestanddel, når de to digtere mødes.

T.S. Høeg (f. 1957) er musiker, forfatter, performer og altmuligmand. Han har igennem 40 år udgivet et væld af plader, blandt andet med Cockpit Music, og et væld af bøger, indenfor genrer som romanen, digte, noveller, rejseskildringer etc.

Sternberg (f. 1973) er digter og har udgivet et væld af bøger. Han har haft mange kunstneriske samarbejder, både i form af bøger, men også på tværs af genrer, blandt andet samarbejdet med T.S. Høeg og Peter Adolphsen, der er resulteret i LP’en Aktionspotentiale. Senest er udkommet Helbredende digte (2021). 

Læserbreve
Med følelserne uden på tøjet

Hvor går man hen, når følelserne ikke længere kan holdes inde? Når noget, man har følt, har sat én ud af ens vanlige kurs. Der er et hul i vejen, som man hele tiden falder over, eller ens forældre er blevet skilt. Nogle gange er der en følelse, som er så stor – om det er glæde eller vrede – at den kun kan udholdes, hvis den deles med hele verden. Og hvad gør man så? Man skriver et læserbrev!

Få kender følelserne i litteraturen så godt som Lone Aburas, og derfor har hun lavet workshops med elever fra Albertslund Gymnasium, hvor hun arbejder sammen med dem om at finde plads til følelserne i teksten. Hun vil til Avisen Live være deres talerør – så kom med, når vi skal have glæder og sorger med en ungdom med følelserne uden på tøjet!

Lone Aburas (f. 1979) har skrevet både romaner og digte. Hun debuterede i 2009 med den anmelderroste roman Føtexsøen og fik i 2017 Montanas Litteraturpris for den rasende agitprop-pamflet Det er et jeg der taler (Regnskabets time), som er en sydende kritik af racisme og kynismen i den danske flygtningepolitik.

Morgendagens nyheder

…a knee, the mouth, shoes, a heart.

Let’s face it: The end is near! Derfor byder festivalen også på en lydvandring af ingen ringere end techno-legenden Cristian Vogel, der slog sine folder på Tresor records og Mille Plateaux og som i dag er en af hovedkræfterne bag pladeselskabet Endless Process. Under festivalen går publikum sammen en tur igennem et dystopisk Albertslund efter apokalypsen. Soundwalken er geolokaliseret og dermed tilpasset til den rute som publikum går. Værket er baseret på en novelle af Ben Marcus ved navn ‘The Age of Wire and String’.

Cristian Vogel (f. 1972) er elektronisk musiker og har haft et langt virke inden for genren, hvor der både har været plads til eksperimenter, techno og DJ-arbejde. I 2021 udkom han med kulminationen på hans mange års erfaring med Rebirth of Wonky, der kan kan høres som Soundwalk, hvor man møder musikken gennem ens vandring i byrummet.

Sex & Samliv

“De skærer så rent, at det ikke gør ondt med det samme.”

Sex & Samliv er ofte til dig, der allerede er groet lidt fast. Hvordan får man lige gang i sexlivet igen – hvordan krydrer man parforholdet op?
Men kærlighed og sex er lige så meget et sted man finder sig selv – her lærer man sandheder om sig selv – og andre – som man ikke ville have lært nogle andre steder. Kan man derfor tale om at finde sig selv, om at udfolde sig selv, uden at forstå kærligheden og begæret?

Både Ditte Holm Bro og Maria Hesselager har skrevet stærke debutromaner om at finde sig selv i skyggen af kærligheden og begæret, men med én stor forskel: den ene foregår i vikingetiden, den anden i nutiden. Så kom med på en rejse med Sex & Samliv på tværs af historien!

Ditte Holm Bro (f. 1985) er forfatter og oversætter. Hun har oversat en række nordiske og internationale forfattere. Hun romandebuterede i 2021 med Fladland, der er en skildring af overgangen mellem barn og voksen i skyggen af det lille landlige samfund, hvor religionens nærvær føles. 

Maria Hesselager (f. 1984) er forfatter, uddannet fra Forfatterskolen. Hun debuterede i 2021 med den anmelderroste Jeg hedder Folkví, der er en fortælling om en ung kvindes livtag med skæbnen, sat i vikingetiden.

Elisabeth Skou Pedersen (f. 1987) er skribent og litterat. Hun har skrevet for flere danske medier og er underviser på Johan Borups Højskole, hvor hun også har været festivalleder på HÖST – Nordisk Litteraturfestival.

Kryds & til vejrs

Pas på – skør luft i nat! 

Vejrudsigten såvel som kryds & tværs er begge uundværlige dele af en lørdagsavis, og til Avisen Live går de op i en højere enhed i vejrvært og krydsordsperformer Lars Emil Foders kyndige hænder. Vi kommer både forbi ordinære og ekstraordinære vejrfænomener, poesi, populærkultur og det mystiske youtube-fænomen ASMR, når Lars Emil performer dagens ledetråde og publikum gætter med. Der er som altid ægte, store præmier at vinde!

Bonusinfo: Lars Emil Foder er ikke den første forfatter, der er sprunget ud som vejrprofet. Også Johannes V. Jensen drev sin egen avis og forfattede selv vejrudsigterne, der bl.a. kunne byde på en dag, der vågner “blød og lun som et stort kattedyr med hårlaget fuldt af elektricitet efter at have drømt i den varme nat.”

Når Lars-Emil Foder (f. 1980) ikke er Avisen Lives vidunderlige vært, er han musiker, højskolelærer, forfatter og digter og medstifter af Mikrofest, en online boghandel for mikroforlag. Han har blandt andet skrevet bøgerne Natatlas (2013) og Fabelagtigheder (2018).

Familieliv

‘Alle lykkelige familier ligner hinanden, enhver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måde.’ – Tolstoj


Familieliv i avisen er ofte alt det hyggelige. ”Søren og Mette fejrer sølvbryllup”, eller ”10 sjove aktiviteter til påskeferien”. Familielivet skal fejres, det skal dyrkes og plejes, så det holder i mange år. Men familien er ikke altid noget vi ønsker at blive i. Familien skaber også traumer, som vi kan bruge et menneskeliv på at lære at leve med. Familielivet kan være noget der gør, at vi tvinges til at finde en anden måde at leve på, at vi må blive et helt nyt menneske for at overleve.

Både Vigdis Hjorth og Glenn Bech har skrevet anmelderroste bøger om den ballast vi har fra familien. I samtale med med journalist Eva Eistrup håber vi at blive klogere på den lange, seje kamp, det er at blive familiehistorien kvit – hvis man kan?

Glenn Bech (f. 1991) er forfatter og psykolog. Han debuterede i 2021 med den roste roman Farskibet. Romanen tager udgangspunkt i Bechs egen opvækst med en alkoholiseret far, der begik selvmord, da Bech var lille, og den indeholder mange slags tekster og genrer til at indfange den hårde opvækst. Til dagligt er Bech privatpraktiserende psykolog.

Vigdis Hjorth (f. 1959) er norsk forfatter. Hun har haft et langt forfatterskab, der har resulteret i både romaner, essays, børnebøger og noveller. Det danske gennembrud kom i 2016 med Arv og miljø, der omhandler incest og skabte stor debat, da den blev set som selvbiografisk. Romanen blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Senest er udkommet Er mor død (2020), der også behandler familielivets konflikter.

Eva Eistrup (f. 1982) er kulturjournalist. Hun har blandt andet været skribent ved Dagbladet Information og har nu sammen med Lucia Odoom Politikens Poptillæg, et podcastmagasin, der undersøger popkulturelle tendenser i tv, film, litteratur etc.

Bolig

‘Hvad De end gør, så lad være med at lytte!’ – Satie

Den franske komponist Erik Satie skrev mellem 1917 og 1923 en mindre række kompositioner med betegnelsen Musique d’Ameublement (møbelmusik). Selvom Saties egen beskrivelse af musikken er kryptisk, står det klart, at musikken er ment til at fungere som baggrundsmusik – musik som optager samme opmærksomhed i et rum som et møbel. Jeppe Zeeberg and the Absolute Pinnacle of Human Achievement vil til Avisen Live (blandt andet) opføre deres egne personlige udgaver af Saties møbelmusik. 

Jeppe Zeeberg  (f. 1988) er komponist og pianist og en af den danske musikscenes mest originale og egenrådige skikkelser. Hans musik er blevet kaldt “A beautiful, convincing proposal for how modern jazz or contemporary music may sound” af All About Jazz, og han er aktiv i utallige sammenhænge, både som bandleder og som del af kultbandet Horse Orchestra. Zeebergs nyeste band The Absolute Pinnacle of Human Achievement er en kvartet bestående af fire af Københavns mest interessante musikere indenfor det kreative felt (nej, musik er ikke altid kreativt). Musikken er en slags eksperimenterende, funky post-postmodernistisk punkjazz-hybrid med rock’n’roll-attitude og lidt konceptkomposition ovenpå. Med sig har han Henrik Olsson på guitar, Casper Nyvang Rask på bas og Søren Høi på trommer.

Mad
Stay hungry’ – Talking Heads

Avisen Live inviterer jer alle med hjem i Mormors kolonihavehus – men på den klimavenlige måde! Klavs og Stine driver Madmenageriet, og det er dem, der sørger for at fællesskabet og hyggen fortsætter, når vi alle sammen har fået nok litterær næring og hungrer efter den kropslige næring!

For at vi får en god overgang til måltidet vil Ninette Larsen indlede fællesspisningen med en oplæsning. Hun vil sørge for, at vores sanser åbnes, når hun fortolker dagens menu litterært.

Ninette Larsen (f. 1994) er forfatter. Hun udgav i 2014 kortprosasamlingen Hybrid, der gjorde, at hun blev kaldt en ny, spændende stemme i dansk litteratur.

Politik
It never ends…

Den er over det hele i avisen: Politikken. Der er  endnu mere om USA’s præsidenter, endnu mere Merkel, endnu mere Mette Frederiksen! Stopper politikken aldrig? Nej, det gør den ikke!
Derfor er det så vigtigt at have dem, der har evnen til at se igennem – der har muligheden for at skabe et andet perspektiv midt i den nyhedsstrøm, der næsten kan drukne én. Derfor er POLITIKSEKTIONEN i hænderne på Carsten Jensen, der interviewes af Ditte Marie Nesdam-Madsen

Carsten Jensen (f. 1952) er prisbelønnet forfatter, journalist og samfundskritiker og har udgivet en lang række romaner, essays, artikler og rejsebøger. Carsten Jensen brød for alvor igennem i midten af 1990’erne med rejsebøgerne Jeg har set verden begynde og Jeg har hørt et stjerneskud, og med romanen Vi, de druknede fra 2006 og Den første sten fra 2015 er han blevet en af Danmarks mest læste skønlitterære forfattere. Han har de seneste år udgivet en populær serie af debatbøger, herunder Kældermennesker, Mod stjernerne, Hovedspringere og senest Bjælken i mit øje, og i 2020 udgav han Øvelser i afsked, en personlig beretning om coronakrisen. 

I form
Lad lyrik og hud blive blive ét.
‘I form’ handler som regel om kroppen i bevægelse – bevægelsen mod et mål, som at blive fit for fight. Men kroppen er også unik i sin stilstand – for det opmærksomme blik, der lader sig dvæle.  I det særlige tillæg I FORM kan du møde forfatterne Cecilie Lind og Bjørn Rasmussen og et sæt ualmindeligt kropsnære tekster i en alternativ croquis-session med kunstner Viola Ellehammer Dasseville & model Mikkel Mallow.

Sæt pennen mod papir og slip kontrollen, læn dig ind i poesien, når kroppe mødes – lad lyrik og hud blive blive et.

Bjørn Rasmussen (f. 1983) er forfatter. Han har bevæget sig over mange genrer, men romandebuterede i 2011 med Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet, historien om en drengs forelskelse i sin ridelærer. Romanen indbragte ham Montanas Litteraturpris. Først på året dramatiserede han teksten på genial vis til A Clockwork Orange, der spillede på Aarhus Teater, og netop nu er han aktuel med digtsamlingen Forgabt.

Cecilie Lind (f. 1991) er forfatter. Hun debuterede i 2010 og har allerede en roman og flere digtsamlinger bag sig, senest Den nye spejltrådskaserne fra 2020. I 2019 udgav hun den roste digtsamling Mit barn, der prøver at vise moderskabet mere ærligt og gøre op med de ydre forventninger.

Viola Ellehammer Dasseville (f. 1996) er visuel kunstner, skuespiller og fotograf og har siden 2013 udforsket og udfordret konventionerne omkring croquis, hvor hun både optræder som instruktør og model.

Krop & sjæl 

Man kan ikke være fed i panden

Komponist og musiker Tigermor og skuespiller og dramatiker Julie Thalund kombinerer ord og musik. Gennem Tigermors stemme, instrumenter og tusinde knapper og Thalunds dagbog om angst, erotik, moderskab, banaliteter og den tykke krop, skaber de sammen en intim og poetisk lomme med stor lyd. 

Senest har de lavet den Reumert-nominerede forestilling TYK.

Camilla Bang er musiker og komponist i soloprojektet Tigermor, der er pladeaktuel i slutningen af november. Camilla er desuden freelance teatermusiker og komponist samt studerende på Music Performance på RMC.

Julie Thalund er performer og tekstforfatter


Musik

Læg dig som en seglring på mit hjerte

I KH Maries musikalske univers mødes litteraturen og musikken på skønneste vis. På debutpladen “intet er nok” er udgangspunktet Morten Søndergaards gendigtning af den erotiske Højsang fra Det Gamle Testamente, der ligesom forlægget emmer af erotik, forelskelse og eufori samt sorg og alvor. Musikken er en kærlig hilsen til sanserne, samhørigheden og sensualiteten.

Kh Marie SOLO aka Marie Koldkjær Højlund (f. 1979) er musiker og lydkunstner. Hun har lavet alt fra eksperimenterende løbekoncerter, teatermusik og lækker pop. Derudover har hun spillet i en række danske bands såsom Marybell Katastrophy, Tiger Tunes og Nephew.