Program 2019

Haven

Michael Marder (CA) i samtale med Rebecca Lund om plantetænkning.

Evolutionsteorien lærer os, at alt liv på jorden er udsprunget af den samme kilde. Det betyder at stueplanten på mit bord og gubbien i mit akvarium er fjerne slægtninge. I nyere tid er vi blevet mere og mere opmærksomme på, at også planter, træer og svampe “kommunikerer” og indgår i komplekse fællesskaber. Filosof Michael Marder er en af de få filosoffer, der tager disse spørgsmål seriøst og afdækker hvorledes planter “tænker”. Men hvad vil det i det hele taget sige? Kan tænkning være ikke-kognitiv, ikke-begrebslig og foruden forestillinger? Drømmer planter og vegetative får? Hvad er plantetænkning i det hele taget? Og kan plantetænkning sige noget om menneskets erkendelsesevne?

Marder er filosof fra University of the Basque Country, UPV/EHU. Han har eksempelvis udgivet Plant-thinking: A philosophy of vegetal life og Through Vegetal Being, sammen med Luce Irigaray. Rebecca Lund er aktivist og forsker ved Tampere Universitet, Finland, samt redaktør for NORA: Nordic journal for gender and feminist research.

Haven: kl. 14.30

Bolig

Helle Helle i samtale med Kamilla Löfström om hjemmet

‘De bor over Klippehulen, derfra stammer det ufrivillige etagehår. (…) De har altid væg til væg. Det er en hjørnelejlighed, den ligner ingenting udefra’. Sådan beskriver hovedpersonen i Helle Helles seneste roman de hende og moderens lejlighed med denne særlige Helle Helleske underfundig tone og humor. Privatsfæren og kontakt mellem mennesker spiller en særlig rolle i forfatterskabet, hvor hjemmet og boligen ofte er det vigtigste rum, både i de (2018), men også i romandebuten Hus og hjem (1999), Dette burde skrives i nutid (2011) og Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand (2002). Helle Helle er med de nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Litteraturkritiker Kamilla Löfström udfolder temaet i interview med forfatteren på scenen.

Bolig: kl. 17.45

Sex & samliv

Hanne Ørstavik (NO) om kærlighed og seksualitet

Hanne Ørstavik snakker om kærlighed, seksualitet og barndom med udgangspunkt i sine tre seneste romaner, som bevæger sig fra håbet om kærlighedsmødet (Det findes en stor åben plads i Bordeaux), via kærlighedstabet og -sorgen (På terrassen i mørket) til det kærlighedsarbejde, som kan finde sted, når “du-et” ikke længere er en anden, men en selv (Over fjeldet). Ørstavik debuterede i 1994 med romanen HAKK og er siden blevet en af Norges største og mest prisbelønnede forfattere.

Sex & Samliv : kl. 17.15

Dødsannoncer & kontaktannoncer

Jonas Eika & Ida Marie Hede søger kontakt og tager afsked.

Søger du kontakt til andre planeter, mennesker eller væsner? Er gud, marxismen og håbet død(t)? Dagens udgave af Avisen Live byder naturligvis også på muligheden for intergalaktisk kontakt og annonceringen af  ideologiernes død. To danske forfattere giver et bud på litterære døds- & kontaktannoncer.

Jonas Eika blev uddannet fra Forfatterskolen i 2015, hvor efter han udgav sin debut Lageret Huset Marie. Senest har Eika udgivet den anmelderroste Efter Solen i 2018, der bl.a. vandt Montanas litteraturpris. Ida Marie Hede blev
uddannet fra Forfatterskolen i 2005, men holder også en MA i Visuel Kunst fra KU og Goldsmith College. Hendes seneste værk er Bedårende fra 2017. Hede blander ofte kunstarter og skriver kunstkritik for Dagbladet Information.

Dødsannoncer & kontaktannoncer: kl. 15.00 & kl. 19.15 

Kultur / Musik

Lise Westzynthius & Bjørn Rasmussen om deres kunstneriske samarbejde

Lise Westzynthius udgav i september 2018 albummet JA, hvor digteren Bjørn Rasmussen har bidraget til to af numrene med tekst og sang, bl.a. på førstesinglen ‘Laura Palmer’. Rasmussens seneste roman Jeg er gråhvid udkom ligeledes i september 2018. De to kunstnere har efter sigende arbejdet ind over hinandens værker og optræder sammen til dagens udgave.

Kultur/musik: kl. 20.00

Horoskoper

Molly Balsby, Siri Ranva Hjelm Jacobsen, Lars Bo Nørgaard & Theresa Salomonsen

Er heldet med dig? Skal du satse på kærligheden, hvis du er Løve, Tyr eller Jomfru? Hvad betyder det for dig, at Saturn står i retrograd og din ascendant er en fisk? Frem for at stifte lid til astrologerne, har vi spurgt en række forfattere, der læser efter i stjernerne og fremskriver skæbnen.

Theresa Salomonsen debuterede i 2018 med digtsamlingen Kast himlen i havet, hvilken blev honoreret med Klaus Rifbjergs debutantpris for lyrik af Det Danske Akademi.

Lars Bo Nørgaard blev uddannet fra forfatterskolen i 2006 og debuterede i 2015 med digtsamlingen Vores 74m2 og har senest udgivet Tanger fra 2016 i samarbejde med tegneren Troels Emig.

Siri Ranva Hjelm Jacobsen debuterede i 2016 med romanen Ø og har netop udgivet digtsamlingen Havbrevene. I 2017 blev hun udvalgt til at repræsentere Danmark ved den internationale First Novel Festival i Budapest.

Molly Balsby blev uddannet fra Forfatterskolen i 2013 og hendes debut Ponyprivilegiet kom i 2018. ‘Hyp hyp, motherfuckers!’

Horoskoper: kl. 14.15, kl. 16.30, kl. 18.35 & kl. 20.45 

Ideer

Graham Harman om weird realism og spekulativ realisme

Idé-sektionen varetages af den amerikanske filosof Graham Harman, en af grundlæggerne af den nye filosofiske bølge ‘Spekulativ realisme’ og hovedmand til begrebet om OOO (Objekt-orienteret ontologi). OOO er en filosofisk bølge, der tager afstand til den antropocentriske, subjektsorienterede tankegang og i stedet opererer med en ‘flad’ ontologi, hvor mennesket opfattes på linie med alverdens objekter. Denne tilgang har vundet indpas blandt mange kunstnere, der er inspirerede af denne forskydelse af det menneskelige blik og konfrontationen med det ikke-menneskelige, “The wierd”. Desuden giver den næring til at tænke verden på andre præmisser end menneskets, hvilket kan vise sig frugtbart når vi skal forholde os til den forestående klimakatastrofe og andre “hyperobjekter”. Lyder det wierd? Så kom forbi Avisen Live og bliv lidt klogere.

Til Avisen Live #1 vil Harman fokusere på begrebet om weird realism og tage os gennem den spekulative realismes tankegang.  

Idé: kl. 21.00

Kultur

Federico Campagna (IT) & Ayesha Hameed (UK) om magi, musik og politik

Campagna og Hameed undersøger musikken og magiens politiske potentiale. Mere info følger.

Federico Campagna er filosof og forfatter. Hans seneste bog Technic and Magic: the reconstruction of reality (Bloomsbury, 2018). Her undersøger han to tilgange til virkeligheden, den tekniske og den magiske. Hvor den tekniske prøver at indfange virkeligheden i et absolut sprog, kredser magien omkring det uudsigelige i eksistensens hjerte. Han trækker på så forskelligartede kilder som filosoffen Heidegger og theosofisten Mulla Sadra.
Campagna brugte mere end 20 år i Milano, hvor han indgik et vedblivende samarbejde med Franco Bernadi ‘Bifo’ og er en af hovedkræfterne bag gadepoesi kollektivitet Eveline, Verso Books og den kritiske teori platform Through Europe. I øjeblikket er han PhD kandidat på the Royal College of Art i London.

Ayesha Hameed er kunstner, performer og filosof, hvis arbejde fokuserer på migration, kritisk raceteori og Walter Benjamins filosofi. Hun har blandt andet undersøgt hvorledes vi kan tænke gennem medier såsom billede, lyd, vand, vold og historie i sine performance lectures Black Atlantis.
Hun har blandt andet performet og udstillet på ICA London (2015), Haus der Kulturen der Welt, Berlin (2014), Edinburgh College of Art (2015), Kunstraum Niederoesterreich Vienna (2015), Pavillion, Leeds in 2015, Homeworks Space Program, Beirut (2016), the Bartlett School of Architecture (2016), Mosaic Rooms (2017),RAW Material Company (2017) og mange andre steder. Senest har hun udgivet Visual Cultures as Time Travel (med Henriette Gunkel Sternberg) og bidraget til antologien Unsound/Undead.

Macon Holt, Ph.d fra Goldsmith og del af Ark Books, er moderator.

Kultur: kl. 22.15

Dagens Vært

Therese Glahn guider dig gennem dagens program.

Lad ikke al håb fare, I der går herind. Thi danser og SKuespiller Therese Glahn agerer Avisen Lives Virgil og vil guide dig trygt og muntert gennem de mange sektioner.

Økonomi

Jørn Boisen om Michel Houellebecq læst med økonomiske briller.

“Ligesom Balzac var det fremstormende bourgeoisi og den triumferende kapitalismes forfatter, er Michel Houellebecq den forfatter som associeres med markedskræfternes jernhånd og kapitalismens dødskamp”. Således skrev Bernard Maris i bogen Økonomen Houellebecq fra 2014. Året efter blev han dræbt under attentatet på Charlie Hebdo. Houellebecq er netop nu aktuel med sit nye værk Serotonin, hvor det europæiske mismod og den økonomiske seksuelle udvidelse af kampzonen endnu engang hudflettes. Lektor og institutleder Jørn Boisen, der har et indgående kendskab til Houellebecqs forfatterskab samt fransk og europæisk politik, tager Maris’ briller på og giver en indføring i økonomen Houellebecqs forfatterskab.

Økonomi: kl. 13.45

Kryds-og-Tværs

Lars-Emil Foder guider dig gennem dagens kryds og tværs

Ingen avis foruden en kryds og tværs, hvor din sproglige sans kan sættes på prøve. Forfatter Lars-Emil Foder er vært for avisens kryds og tværs, hvor der er mulighed for at dyste på dine sproglige færdigheder i real time. Han giver hints til de forskellige ord og den der først får alle rigtige kan vinde fine bogpræmier.

Kryds-og-tværs: kl. 15.30 & kl. 19.35

Brevkassen

Line Knutzon præsenterer Camille Clouds brevkasse

Hvad skal man stille op, hvis man er en 50-årig kvinde, der er begyndt at ligne en 50-årig kvinde? Eller, hvis man er den dynamiske pige, der gerne vil møde andre dynamiske piger og skabe et dynamisk miljø? Hvad nu, hvis man er vred over at være vred?! Man skriver da til Line Knutzons Camille Cloud, der giver velmenende råd.

Knutzon er prisbelønnet dramatiker og skuespiller. I 2014 udgav hun Frit Flet sammen med forfatterne Mette Moestrup og Naja Marie Aidt, hvor Camille Cloud for første gang så dagens lys.

Brevkassen: kl. 21.45

Nationale nyheder

Kristina Stoltz i samtale med Mikkel Bolt om lejren som politisk paradigme.

Lejren er et allestedsnærværende fænomen i den politiske virkelighed. Vi ser den i Europas grænseområder og sågar inden for vores egne grænser. Den italienske filosof Giorgio Agamben kalder i sin bog Homo Sacer lejren for det moderne politiske paradigme. Dette viser sig ikke mindst i dansk politik, hvor man eksempelvis i 2015 oprettede teltlejre for at huse flygtninge og i 2018, hvor oprettelsen af en lejr på øen Lindholm kom på finansloven.

Kristina Stoltz har selv besøgt Sjælsmark-lejren og har før skrevet om sine indtryk. Til dagens udgave af Avisen Live har Stoltz skrevet en kronik om emnet, som hun vil læse op og diskutere med lektor Mikkel Bolt.

Nationale Nyheder: kl. 16.45 

Internationale nyheder

Nikolaj Schultz om ‘De Gule Veste’

”Land ho! Land ho!”: Det Nye Klimatiske Regime, De Gule Veste og den Geo-Sociale Klassekamp. Jordsystemforskere mener at vi er trådt ind ’Antropocænen’, en ny geologiske epoke i hvilken mennesket må forstås som en primær geologisk kraft. Ligesom i slutningen af det 15. Århundrede hvor Europæerne stødte på hidtil ukendt land, står vi således i en ny historisk situation, hvor vi genopdager jorden under vores fødder – denne gang dog i intensitet frem for i ekstensitet. Planeten reagerer på hvordan vi behandler den og vi er på grænsen til at deregulere klimaet hinsides det beboelige. Denne historiske situation indskriver os i et nyt klimatisk regime, et regime som fordrer at vi ændrer civilisationær retning og genopfinder en realistisk sammenhæng imellem et folk på den ene siden og dets materielle levebetingelser på den anden. Nikolaj Schultz fortæller til Avisen Live om en række af de socio-politiske udfordringer som dette nye klimatiske regime indeholder, hvad vi har lært herom af ”de gule veste” samt om det han og Bruno Latour kalder ”geo-sociale klasser”.

Nikolaj Schultz er sociolog og PhD-stipendiat ved Sociologisk Institut, Københavns Universitet, hvor han forsker i den Antropocæne geologiske epokes socialteoretiske konsekvenser. Han er for tiden gæsteforsker i Paris, hvor han samarbejder med hans tidligere lærer, den franske filosof Bruno Latour, om at udvikle begrebet om ”geo-sociale klasser”. Schultz er desuden i gang med at redigere en antologi, der udkommer på Samfundslitteratur i 2020, om Latours tænkning indeholdende bidrag fra blandt andre filosofferne Gerard de Vries, Barbara Herrnstein Smith, Clive Hamilton og Graham Harman.

Internationale nyheder: kl. 13.10

Litteratur

Juliana Spahr om litteratur, institution og revolution

Kan tekst overhovedet være revolutionært? I dagens litteratur-sektion stiller den amerikanske digter og kritiker Juliana Spahr spørgsmål til relationen mellem politik , litteratur og funding med udgangspunkt i sin nyeste bog Du Bois’ Telegram, der udkom i 2018. Du Bois’ Telegram handler om litteraturens afhængighed af de politiske og nationale systemer, den indgår i, og stiller således spørgsmålstegn ved litteraturens mulighed for oprør og revolution.

Juliana Spahr (f. 1966) er digter, kritiker, redaktør og underviser på Mills College i Californien, USA. Spahr har udgivet utallige digtsamlinger, essays, antologier mm. siden hun debuterede i 1994: bl.a. digtsamlingen fra 2005 This Connection Of Everyone with Lungs, der handler om Irak-krigen, og The Winter the Wolf Came fra 2015, der omhandler Spahrs involvering med Occupy-bevægelsen.

Litteratur: kl. 15.45

Rejser

Peder Frederik Jensen om rejser

Peder Frederik Jensen har både rejst indenrigs og udenrigs i sit forfatterskab: i Banedanmark fra 2014 besøgte han alle samfundslag i udkants-danmark, og i romanen Vold (2016) bliver en rejse til Afrika også en afdækning af hovedpersonens fortid i et radikalt autonomt miljø i København.

Peder Frederik Jensen (f. 1978) er forfatter og dramatiker og uddannet fra Forfatterskolen 2006. Han er også uddannet bådebygger. Jensen har udgivet 5 romaner, senest Skullfucking fra 2017.

Rejser: kl. 18.50